ЕВОЛЮЦІЯ ГАЛУЗІ ЗАЛІЗОРУДНОЇ СИРОВИНИ УКРАЇНИ: ДИНАМІЧНО-СТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ ВИДОБУТКУ І ТОРГІВЛІ - Лавроненко, Г. Г. (Торгівля і ринок України, 2025)
Мета. Оцінка еволюції галузі залізорудної сировини України на підставі динамічно-структурного аналізу видобутку і торгівлі та систематизація етапів розвитку. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовувалися такі методи критичного аналізу літератури та практичного досвіду (аналіз макроекономічних і політичних чинників, що впливають на галузь), метод спостереження (динаміка виробництва та експорту залізної руди), порівняння (аналіз показників України з іншими країнами-експортерами залізної руди), статистичний аналіз, зокрема кореляційний (виявлення основних тенденцій та розвиток галузі), моделювання (побудова моделей динаміки видобутку та експорту залізної руди), візуальні методи (графіки, діаграми та схеми), системний підхід (інтеграція різних методів аналізу в єдину методику). Результати. Досліджено еволюцію залізорудної галузі України за період 1995–2024 років. На основі динамічно-структурного аналізу визначено основні етапи розвитку залізорудної галузі України за період 1995–2024 років (1. «Виживання після розпаду СРСР», 2. «Золота епоха зростання», 3. «Відновлення після кризи,» 4. « Війна та економічний спад», 5. «Поступове відновлення», 6. «COVID-19 та глобальна економічна нестабільність», 7. « Повномасштабна війна та її наслідки»). Встановлено взаємозв’язок між обсягами торгівлі залізорудною сировиною та динамікою ВВП України (частка у ВВП складає 6-10%). Визначено вплив глобальних економічних криз, війни та пандемії COVID-19 на динаміку виробництва та експорту залізної руди (відбулась диверсифікації ринків збуту, знайдено нові шляхи логістики, модернізація виробничих потужностей, зменшення видобутку). Увага приділена впливу воєнних дій на території України у 2022–2024 роках, які спричинили суттєве зниження обсягів виробництва та експорту, а також значні логістичні обмеження. Разом із тим, спостерігається поступове відновлення галузі завдяки адаптації до нових умов, включаючи відновлення експортних маршрутів та переорієнтацію на альтернативні ринки.