ОЦІНКА ТА ЗАХОДИ ВІДНОВЛЕННЯ ДЕМОГРАФІЧНОГО ТА ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛІВ УКРАЇНИ - Федотова, Т. А.; Більська , О. В. (Торгівля і ринок України, 2025)
Мета. Метою дослідження є оцінка втрат демографічного та трудового потенціалів України через військові дії, визначення перспектив їх відновлення та заходів досягнення. Методи. Під час дослідження використано такі методи: описовий, аналітичний, опитування, експертний, аналіз і синтез, факторний, узагальнення та систематизація, статистичний, табличний і графічний. Результати. Визначено складнощі перебування українських біженців в приймаючих країнах, в тому числі виокремлено ті, що впливають на їх рішення щодо повернення до своєї країни. Охарактеризовано структуру біженців за різними ознаками, як то стать, вік, склад родини, та їх соціально-економічне становище (статус зайнятості, забезпеченість соціальною допомогою та житлом). Встановлено вплив періоду перебування за кордоном на прийняття рішень щодо подальших дій: повернення в Україну, подальше перебування за кордоном в тій самій країні або її переїзд в іншу, невизначеність з планами дій. Визначено фактори впливу на наміри українських біженців щодо повернення в Україну та проаналізовано їх зміст і характер впливу. Головним фактором повернення звісно ж виступає закінчення військових дій на території України; до основних факторів належать ще такі, як доступ до майна чи альтернативного житла, доступ до базових послуг, освіти та охорони здоров’я, доступ до роботи або можливості для заробітку в районах повернення. Виявлено, що наміри біженців щодо повернення відрізняються залежно від ступеня соціально-економічної інтеграції в громади приймаючих країн: у працевлаштованих вони нижче, у пенсіонерів більше. В цілому аналіз намірів біженців свідчить, що незважаючи на зростання термінів перебування поза межами своєї країни, невизначеність зі статусом та майбутнім, продовженням війни більшість планує або сподівається повернутися в Україну; проте з часом доля таких бажаючих поступово знижується. За результатами аналізу планів, надій та сподівань біженців розроблено низку заходів та напрямів, які будуть сприяти їх поверненню в Україну, що враховують фактори, які для них мають ключове значення для рішень про повернення, включаючи найбільш пріоритетні як то доступ до можливостей працевлаштування, житла, основні послуги та доступна допомога в місцях походження/повернення. Визначено можливості відновлення демографічного і відповідно трудового потенціалу українського суспільства за рахунок повернення біженців із інших країн.