ТУРИЗМ В ЄВРОРЕГІОНАХ ЗА УЧАСТІ УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА СТРАТЕГІЧНІ ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ - Снігур, К. В. (Торгівля і ринок України, 2025)
Мета. Здійснення аналізу сучасних тенденцій та визначення основних стратегічних векторів розвитку туризму в єврорегіонах за участі України. Методика. Результати дослідження одержано з використанням: методу аналізу (для визначення особливостей розвитку туризму в єврорегіонах за участі України), статистичного методу (для обробки статистичної інформації), абстрактно-логічного методу (для визначення основних проблем та стратегічних векторів розвитку туризму в єврорегіонах за участі України). Результати. В процесі дослідження проаналізовано сучасні тенденції розвитку туризму в єврорегіонах за участі України. Визначено основні відмінності між формуванням єврорегіональних структур у ЄС та посткомуністичних країнах. Досліджено специфіку туристичної діяльності єврорегіонів, позитивний та негативний досвід реалізації програм туристичного розвитку. Встановлено ряд проблем, що створюють перепони на шляху для їх успішного функціонування української сторони в рамках єврорегіонів. Досліджено обсяги пропускних операцій, структуру виїзного та в’їзного туристичних потоків. В результаті проведеного аналізу, встановлено, що внаслідок воєнно-політичних причин, зокрема повномасштабного вторгнення РФ, остаточно припинили функціонування єврорегіони «Ярославна», «Донбас», «Слобожанщина», «Дніпро» за участі РФ та Білорусі. У стані стагнації перебувають єврорегіони «Дністер» «Нижній Дунай», «Верхній Прут», «Буг», а також єврорегіон «Чорне море», у складі якого Україна перебуває у якості спостерігача. Розвиток туристичного співробітництва між країнами-учасниками спостерігаються сьогодні лише в Карпатському єврорегіоні. За результатами проведеного дослідження визначено основні стратегічні вектори розвитку єврорегіонів у сфері туризму та заходи щодо подальшої активізації туристичної діяльності в єврорегіонах на національному, регіональному і місцевому рівнях.