ОСОБЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ ТА США У 2015-2023 РР. - Бочарова Ю. Г.; Іщенко О. В.; Басік М. Д. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Мета дослідження полягає у аналізі стану та ідентифікації особливостей розвитку зовнішньоторговельних відносин України та США у 2015-2023 рр. Методи. У процесі дослідження використано такі методи та прийоми пізнання: аналіз та синтез, індукція та дедукція (для обґрунтування значення та ролі США у розвитку зовнішньоторговельних відносин України), аналізу рядів динаміки (для ідентифікації тенденцій та закономірностей розвитку, особливостей динаміки зовнішньоторговельних відносин України та США), графічний (для наочного представлення особливостей розвитку зовнішньоторговельних відносин України та США). Результати. На основі проведеного дослідження стану та особливостей розвитку зовнішньоторговельних відносин України та США у 2015-2023 рр. установлено, що незважаючи на те, що історія розвитку зовнішньоторговельних відносин України та США бере свій початок із 1992 року, протягом 1992-2023 рр. між Україною та США укладено більше 100 різноманітних угод, протягом періоду, що аналізується, США не були основним зовнішньоторговельним партнером України - на частку торгівлі із США припадало в середньому 7,5% зовнішньоторговельного обороту України. Доведено, що протягом 2015-2023 рр. зовнішньоторговельні відносини між країнами стабільно розвивалися та поглиблювалися, що знайшло відображення у зростанні частки зовнішньої торгівлі між країнами у загальних обсягах зовнішньої торгівлі України на 6,4%. Установлено, що протягом 2015-2021 рр. левова частка зовнішньоторговельного обороту між країнами формувалася за рахунок зовнішньої торгівлі товарами, але починаючи із 2022 року – за рахунок зовнішньої торгівлі послугами (у 2022 році на зовнішню торгівлю послугами припадало 82,1% зовнішньої торгівлі України та США, у 2023 році – 76,9%). Визначено, що у 2015-2023 рр.: темпи зростання обсягів зовнішньої торгівлі послугами України та США майже у 6,5 разів перевищили темпи зростання обсягів зовнішньої торгівлі товарами, станом на 2023 рік зовнішня торгівля послугами суттєво перевищувала за обсягами зовнішню торгівлю товарами; сальдо зовнішньої торгівлі товарами було негативним та постійно зростало; коефіцієнт покриття імпорту експортом характеризувався сталою тенденцією до зменшення; основними статтями українського товарного експорту в США були вироби з чавуну або сталі, залізо та сталь, препарати з овочів, фруктів, горіхів або інших частин рослин; імпорту – транспортні засоби, крім залізничного або трамвайного рухомого складу; мінеральне паливо, нафтопродукти та продукти їх перегонки; машини та механічні пристрої, котли, ядерні реактори, його частини; сальдо зовнішньої торгівлі послугами було як позитивним (у 2015-2021 рр.), так і негативним (у 2022-2023 рр.);коефіцієнт покриття імпорту експортом суттєво скоротився майже на 0,93 пункти; основними статтями українського експорту послуг в США були: послуги повітряного транспорту; будівництво; послуги, пов’язані з фінансовою діяльністю; фінансові послуги, сплачені напряму; допоміжні послуги у сфері фінансової діяльності; послуги, пов’язані з патентною діяльністю; послуги у сфері телекомунікації, комп’ютерні та інформаційні послуги; наукові та технічні послуги; основними статтями імпорту послуг України з США були: державні та урядові послуги; допоміжні послуги у сфері фінансової діяльності; послуги, пов’язані із фінансовою діяльністю; послуги, пов’язані із торгівлею та посередницькі послуги.