ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Снігур К. В.; Никифорова Ю. Л. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Метою статті є аналіз сучасних тенденцій розвитку екологічного туризму в Україні в умовах російсько-української війни. Методи. Результати дослідження одержано з використанням: теоретичного узагальнення та системно-структурного методу (для дослідження теоретичних основ екологічного туризму), аналізу (для аналізу основних тенденцій розвитку екологічного туризму в Україні), статистичного методу (для обробки статистичної інформації), методу класифікації (для розподілу регіонів за екотуристичним потенціалом), абстрактно-теоретичного методу (для формування теоретичних висновків). Результати. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку екологічного туризму в Україні за двома основними напрямами: екологічний туризм в межах та поза межами природоохоронних територій. Визначено основні організаційні форми екологічного туризму, серед яких екологічні туристичні маршрути та стежки, культурно-пізнавальні екологічні екскурсії, відпочинок в екоготелях різного типу, активний гірський та водний ековідпочинок. Проаналізовано безпекові особливості організації екологічного туризму в умовах російсько-української війни, діяльність міжнародних сертифікаційних програм «GreenKeу» та «BlueFlag» та найпопулярніші об’єкти екологічного туризму в Україні. В результаті проведеного аналізу, запропоновано умовно розділити регіони України, за наявним екотуристичним потенціалом на 4 категорії: регіони з високим потенціалом розвитку екологічного туризму, регіони з середнім потенціалом розвитку екологічного туризму, регіони з низьким потенціалом розвитку екологічного туризму та регіони, в яких неможлива організація екологічного туризму.