ДАТА-АНАЛІТИКА ТА ПЕРСПЕКТИВИ УПРАВЛІННЯ ЦИФРОВИМ ПРОСТОРОМ ДАНИХ - Єлісєєва О. К.; Бєлозерцев В. С. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Метою статті є огляд сучасного стану та перспектив управління цифровим простором даних, аналіз ключових трендів у сфері обробки та аналізу великих даних, а також визначення викликів та можливостей, пов'язаних із цими процесами. Методи. Для аналізу особливостей управління цифровим простором даних були використані наступні методи: метод аналізу та синтезу (для оцінки сучасного стану та тенденцій розвитку управління даними), метод систематизації та узагальнення (для визначення ключових особливостей та викликів у сфері управління даними), абстрактно-логічний метод (для формування висновків). Результати. У роботі було проаналізовано потенціал цифрового простору даних для трансформації бізнесу та інших сфер діяльності в сучасних умовах, зростання обсягів даних, розвиток Інтернету речей, хмарних обчислень, штучного інтелекту та машинного навчання, які створюють нові можливості для використання даних в системах управління організаціями. В роботі були висвітлені питання, що постають перед організаціями, такі як забезпечення безпеки даних, інтеграція інформації з різних джерел та ефективне використання аналітичних інструментів. Особлива увага приділена захисту приватності та забезпеченню відповідності законодавству, як ключовим аспектам управління цифровими даними. Було зазначено, що використання сучасних технологій, таких як блокчейн та роботизовані процеси автоматизації (RPA), може підвищити продуктивність, ефективність та безпеку даних. В роботі наголошується, що управління цифровим простором даних є багатогранним процесом, який вимагає комплексного підходу та постійного вдосконалення технологій і навичок. Було акцентовано на необхідності нових стратегій та інвестицій у передові технології для збирання, зберігання, обробки та аналізу великих даних. На основі проведеного аналізу зроблено висновок, що ефективне управління цифровим простором даних є критично важливим для підвищення конкурентоспроможності та інноваційної здатності організацій в Україні та світі, а також сприяє розвитку бізнесу, науки, освіти та інших сфер, забезпечуючи стійкість та гнучкість у довгостроковій перспективі.