ОСОБЛИВОСТІ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ (VR) В ТУРИСТИЧНІЙ СФЕРІ - Філіппова О. Ю.; Клєвцов Є. Г. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Метою статті є огляд сучасного стану віртуальної реальності в туристичній сфері, аналіз віртуальної реальності в туристичній сфері, визначити особливості віртуального туризму. Методи. Для особливостей використання віртуальної реальності в туристичній сфері були використані наступні методи: метод аналізу та синтезу (для аналізу та оцінки віртуальної реальності в туристичній сфері), метод систематизації та узагальнення (для визначення ключових особливостей віртуальної реальності в туристичній сфері), абстрактно-логічний метод (для формування висновків). Результати. У статті розглянуто сучасний стан віртуальної реальності в туристичній сфері, проаналізовано віртуальну реальність в туристичні сфері та визначено особливості віртуального туризму за допомогою основних положень про віртуальний туризм та за допомогою основних переваг віртуальної реальності в туризмі. Результатами статті є те що віртуальний туризм та віртуальне відвідування музеїв викликають враження відсутності фізичного обмеження, в той час як вони втілюються у новій формі - тілесності в віртуальному просторі. Віртуальний туризм представляє собою форму подорожей, яку люди здійснюють за допомогою високих технологій, відвідуючи різні країни, атракції або вигадані світи, але не у фізичному, а у віртуальному просторі. Незважаючи на численні переваги, такі як економія коштів, відсутність візових обмежень і ефективне управління часом, віртуальний туризм має свої обмеження, які обмежують його можливості. Були виділені основні цілі віртуального туризму - це інформування та ознайомлення; освітні та культурно-просвітницькі цілі ; соціальна та психологічна реабілітація. Були також виділені особливості віртуального туризму: екологічність; новаторські технології; доступність; економічність; глобальність; мультиплікація; віддаленість та інтерактивність. З використанням технологій віртуальної реальності, люди можуть відчути себе ближче до далеких місць і культур, збагачуючи свій світогляд та сприяючи розвитку туристичної індустрії у цілому.