ПРОГНОЗНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ МІКРОЕКОНОМІЧНОЇ РІВНОВАГИ НА РИНКУ КАПІТАЛІВ ТА ЙОГО АНАЛІЗУ - Лижник Ю. Б. (Торгівля і ринок України, 2023)
Мета. Основною метою дослідження є застосування сучасних методів економіко-математичного аналізу та прогнозування для проведення аналізу поточного стану ринку капіталів України та запровадження прогнозного підходу до оцінки мікроекономічної рівноваги на ринку капіталів. Дослідження має на меті поєднати класичні підходи мікроекономічної теорії та сучасні здобутки економіко-математичного моделювання для адаптації мікроекономічних моделей для практичного застосування для аналізу та прогнозування стану ринку капіталів України. Методи. Для аналізу поточного стану ринку капіталів України були використані методи економічної статистики та економетрики, зокрема методи та моделі аналізу числових рядів, регресійно-кореляційного аналізу та методи фінансової математики. Для адаптації мікроекономічних моделей для практичного застосування для аналізу та прогнозування стану ринку капіталів України були використані системно-структурний підхід, метод логічного аналізу і узагальнення, а також побудова прогнозних моделей та моделей ринкової рівноваги. Результати. В результаті дослідження запропоновано поєднання підходів мікроекономічної теорії та сучасних здобутків економіко-математичного моделювання для адаптації мікроекономічних моделей для практичного застосування для аналізу та прогнозування стану ринку капіталів України. Проведено аналіз та прогнозування поточного стану ринку капіталів України та визначені основні напрямки його розвитку. Отримано моделі мікроекономічної рівноваги попиту та пропозиції на ринках капіталів для фізичних та юридичних осіб в Україні, також визначено рівноважні відсоткові ставки для обох секторів фінансового ринку.