ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ БЕЗПЕКИ В МІЖНАРОДНОМУ ТУРИЗМІ - Горіна Г. О.; Крижимінська Є. Г. (Торгівля і ринок України, 2023)
Мета. Метою статті є висвітлення підходів до оцінки безпеки в міжнародному туризмі та аналіз найбільш та найменш безпечних країн світу для подорожі та ведення туристичного бізнесу. Методи. З метою досягнення поставлених завдань та мети у роботі використовувалися наступні методи дослідження: аналізу і синтезу (для визначення безпекових складових в міжнародних рейтингах країн світу), компаративний аналіз, порівняння (для визначення подібності і відмінності у Top-10 найбільш та найменш безпечних країн світу для подорожі та ведення туристичного бізнесу за різними міжнародними рейтингами), графічні й табличні методи (для наочного зображення статистичного матеріалу). Результати. Розглянуто методології та підходи до вимірювання безпеки та захисту в міжнародному туризмі, що запропоновані World Economic Forum та The Institute for Economics & Peace. Наведено методику розрахунку, опис та джерела показників «Безпека та захист» та «Здоров’я та гігієна» The Travel & Tourism Development Index. Визначено та проаналізовано 10 найбільш та найменш безпечних та надійних країн світу для подорожі за показниками «Безпека та захист» та «Здоров’я та гігієна». Наведено методологію розрахунку The Global Peace Index. Задля оцінки безпечності туристичної подорожі та ведення туристичного бізнесу в тій або іншій державі світу здійснено опис критеріїв оцінки та визначення індикаторів, які дозволяють розрахувати складові «Триваючі внутрішні і міжнародні конфлікти» та «Суспільна безпека». Визначено та проаналізовано 10 найбільш і найменш мирні країни за зазначеними складовими. Наочно зображено та проаналізовано флуктацію позицій країн світу по чотирьом безпековим складовим рейтингів The Travel & Tourism Development Index та The Global Peace Index.