ОБГРУНТУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ КРИЗИ - Приймак, Н. С.; Ващенко, О. М.; Адамовська, В. С. (Торгівля і ринок України, 2025)
Метою статті є визначення специфіки обґрунтування маркетингової стратегії підприємства та особливостей її реалізації в умовах кризового стану ареалу реалізації стратегії. Методи. При виконанні даного наукового дослідження застосовувалися методи теоретичного пошуку, аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення, дискримінантний аналіз (для визначення коефіцієнтів ймовірності банкрутства), метод наукової абстракції, табличний метод та статистичні методи дослідження (для визначення показників результативності маркетингової стратегії підприємства). Результати. Базуючись на теоретичному узагальненні підходів науковців щодо визначення сутності та значення маркетингової стратегії підприємства, встановлено що обґрунтування маркетингової стратегії підприємства передбачає послідовну реалізацію наступних управлінських етапів: постановка мети та визначення базових передумов створення стратегії; ідентифікація стану ареалу реалізації стратегії; визначення сучасного стану підприємства на ринку, ідентифікація його сил та слабкостей; визначення ринкового сегменту, на якому планується здійснення діяльності підприємства (здійснюється діяльність); формування варіантів стратегічної поведінки, доцільних в умовах ринку; вибір з наявних альтернатив оптимального варіанту реалізації стратегії за критеріями «досягнення цілей» - «витрати ресурсів»; формування маркетингового плану та комплексу заходів реалізації маркетингової стратегії; реалізація маркетингової стратегії; маркетинговий контроль; аналіз результатів реалізації маркетингової стратегії; корегувальні дії (за потреби) та оцінка перспектив подальшої реалізації стратегії. Врахування кризових чинників в рамках даних етапів стратегічного управління відбувається за системою реакцій на певні події (кризові чинники) в системі реактивного управління «контроль-корегування».