ОСОБЛИВОСТІ КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ ЗАЛІЗНИХ РУД УКРАЇНИ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ РОСІЇ В УКРАЇНУ - Лижник Ю. Б.; Федотова Т. А.; Безверха І. В. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Метою статті є дослідження основних особливостей кон’юнктури ринку залізних руд України під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Методи. Для аналізу основних особливостей кон’юнктури ринку залізних руд України під час повномасштабного вторгнення було використані наступні методи: діалектичний метод пізнання процесів і явищ, (для дослідження кон’юнктури ринку залізних руд); методи аналізу та порівняння (для дослідження напрямів зміни кон’юнктури ринку залізних руд в умовах повномасштабного вторгнення); графічний (для відображення динаміки кон’юнктури ринку залізних руд); індексний (для оцінки темпів приросту досліджуваних показників); метод багатофакторного мультиплікативного прогнозування (для прогнозування обсягів збуту виробленої залізних руд). Результати. В умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну має місце низька кон'юнктура ринку залізних руд Україні. До основних причин негативних змін кон'юнктури ринку залізних руд можна віднести: руйнування промислових потужностей, що позначилося на загальному обсязі виробництва гірничодобувної галузі, та блокаду морських портів, що спричинила загострення проблеми з експортом залізних руд України під час повномасштабного вторгнення. Аналіз основних особливостей кон’юнктури ринку залізних руд України під час повномасштабного вторгнення показав значне падіння обсягів експорту та імпорту залізних руд, причому імпорт падає швидшими темпами. Виконане прогнозування обсягів реалізованої залізних руд показує очікуване зниження кон'юнктури ринку впродовж двох наступних років, проте в подальшому, за умови завершення повномасштабного вторгнення росії в Україну та початку післявоєнного відновлення, можна очікувати наявність позитивних змін у кон'юнктурі ринку залізних руд.