РЕЙТИНГОВИЙ АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНУ - Лижник Ю. Б.; Бочарова Ю. Г.; Підгальний А. C. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Метою статті є проведення рейтингового аналізу динаміки прямих іноземних інвестицій в Україну та визначення пріоритетних областей та галузей інвестування, основних країн-іноземних інвесторів. Методи. Під час проведення дослідження було застосовано: метод аналізу (для дослідження динаміки прямих іноземних інвестицій в Україну), метод порівняння (для порівняння обсягів ПІІ між різними областями, різними галузями та за країнами отримання), графічний метод (для відображення динаміки нормованого рейтингу країн-лідерів за обсягом інвестицій в Україну) метод нормування (для нормування показників надходження ПІІ від різних країн в Україну протягом 2019-2022рр.) та рейтинговий метод (та для побудови рейтингу областей та рейтингу галузей України, що отримували найбільше ПІІ протягом досліджуваного періоду). Результати. У результаті проведеного дослідження було складено рейтинги областей України за рівнем отримання ПІІ та проаналізовано зміну цих рейтингів впродовж 2020-2022рр. Визначено, що у 2020-2022 рр. фіксувалося: значне зростання інвестицій у 2021 р.; доволі подібне розташування областей у рейтингу 2020 р. та 2022 р.; підвищення інвестиційної привабливості західних областей України з початком повномасштабного вторгнення. У докризові роки (2019 р. та 2021 р.) основними країнами-іноземними інвесторами України були країни Європейського Союзу, зокрема Кіпр та Нідерланди. У кризисні роки (2020 р. - пандемія COVID-19, 2022 р. – повномасштабне вторгнення росії в Україну) рейтинг країн-інвесторів очолювали Швейцарія, Сполучене Королівство та Люксембург. У 2022 р. обсяг ПІІ від кожної країни зменшився майже в 10 разів у порівнянні з довоєнним 2021 р., тобто повторилася кризова динаміка зміни ПІІ, характерна для пандемічного 2020 р. У 2019 р. та 2021 р. відповідно інвестиції від кожної з топових країн-інвесторів становили близько 5 млрд. доларів США. У той час як у кризові 2020 р. та 2022 р. обсяги інвестицій із зазначених вище країн значно зменшилися, складаючи близько 500 млн. доларів та 350 млн. доларів відповідно. За результатами проведеного дослідження побудовано рейтинги галузей України за рівнем залучення ПІІ та проаналізовано зміну цих рейтингів впродовж 2020-2022 рр. Установлено, що у 2021 р. найбільш привабливими для іноземних інвесторів були ресурсоємні галузі промисловості, такі як добувна, переробна, металургійна тощо) У 2020р. та 2022р. – галузі фінансової діяльності, торгівлі та телекомунікацій