ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ І РОБОТИЗОВАНИХ СИСТЕМ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Клєвцов Є. Г.; Філіппова О. Ю. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Метою статті є аналіз перспективи використання роботизованих систем і штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі, надання рекомендацій щодо впровадження інноваційнийних технологій в заклади готельно-ресторанного бізнесу. Методи. При дослідженні перспектив використання технологій штучного інтелекту в готельно-ресторанному бізнесі, аналізі роботизованих систем були використані такі емпіричні та теоретичні методи дослідження як: Спостереження — для визначення динаміки розвитку готельно-ресторанної індустрії та їх тенденцій для виявлення змін. Дедукція — для виявлення факторів, що впливають на перспективу використання роботизованих систем і штучного інтелекту на ринку надання послуг.. Аналіз — визначення причин впливу факторів на ринок ресторанного бізнесу. Порівняння — для визначення результатів впливу факторів на функціонування закладів готельно-ресторанного бізнесу, використання даних закладів розміщення за кількістю номерного фонду. Результати. Згідно аналізу готельно-ресторанного бізнесу, визначено ключові фактори, що впливають на його конкурентоспроможність та успішність, особливо при використанні новітніх технологій. Готелі впроваджують інноваційні технології, зокрема роботизовані системи та штучний інтелект, демонструють високу завантаженість та привабливість для сучасних поколінь. При проведенні аналізу завантаженості готелів в Японії узагальнено основні тези: - Готель Henn na Hotel Tokyo Ginza з штучним інтелектом та роботами на рецепції показав найвищий рівень завантаженості – 88,8%, що свідчить про високий інтерес гостей до новітніх технологій та автоматизованого обслуговування. - Інші готелі, які не використовують інновації, мають менший рівень завантаженості, що підкреслює значущість технологічного розвитку для збереження конкурентоспроможності. Для використання новітніх технологій для поліпшення готельно-ресторанного бізнесу було запропоновано комплексну цифрову систему, що включає розпізнавач голосу, штучний інтелект (з використанням алгоритмів GPT), та систему Smart Home. Це створює зручне середовище для гостей та полегшує роботу обслуговуючого персоналу. Результатом є те що впровадження інновацій може позитивно вплинути на завантаженість готелів та забезпечити задоволення гостей, особливо поколінь Y та Z. Було визначено, що, інновації такі як роботизовані системи та штучний інтелект, дозволяють підприємствам залучати більше клієнтів, зокрема, людей, які цінують сучасні технології та комфорт. Використання комплексних цифрових систем може покращити конкурентоспроможність та ефективність готельно-ресторанного бізнесу. Ці результати свідчать про перспективність інновацій в галузі готельно-ресторанного бізнесу, а їх впровадження може стати ключовим фактором успіху в сучасному ринковому середовищі.