АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ПОЛЬЩЕЮ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ - Лижник Ю. Б.; Нікульникова Т. Г.; Ковалець І. О. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета – проаналізувати сучасні тренди експортно-імпортних операцій між Україною та Польщею та їх особливості зміни під час повномасштабного вторгнення росії та в умовах ведення воєнних дій, виконати прогнозування обсягів експортно-імпортних операцій між країнами. Методи. Під час проведення дослідження було застосовано: діалектичний метод пізнання процесів і явищ (для дослідження сутності експортно-імпортних операцій між Україною та Польщею); графічний метод (для відображення динаміки та структури експортно-імпортних операцій між Україною та Польщею); індексний (для оцінки темпів приросту досліджуваних показників); метод кореляційного аналізу (для дослідження взаємозв’язків між експортними та імпортними операціями між Україною та Польщею) метод однофакторного та двохфакторного авторегресійного прогнозування (для прогнозування обсягів експортно-імпортних операцій між Україною та Польщею). Результати. В результаті проведеного дослідження біло встановлено, що з початком повномасштабної війни з росією обсяг торгівельних відносин з Польщею значно зріс. У 2022р Польща посіла перше місце серед країн-експортерів з України та друге – за обсягами імпорту в Україну, поступившись лише Китаю – при тому, що в цілому імпорт в Україну (з усіх країн загалом) скоротився майже вдвічі. Тобто зростання товарообігу між Україною та Польщею під час повномасштабного вторгнення відбулося на тлі дуже значного скорочення міжнародної торгівлі України в цілому. У 2022р. вперше за останні 20-ть років сталося перевищення обсягів експорту в Польщу над обсягами імпорту з Польщі. Це пов’язане тим, що під час повномасштабної війни, знищення більшості аеропортів та перекриття морських торгівельних шляхів Польща перетворилася на основний міжнародний хаб для зовнішньої торгівлі з Україною. Було виконано одно- та багатофакторне авторегресійне прогнозування обсягів експорту та імпорту між Україною та Польщею та розраховано очікуване зростання експорту з України до Польщі у 2025р. до 7-10 млн. дол., а імпорту у обсязі 4,5-5 млн. дол. Точність отриманих авторегресійних прогнозів становить 81,3%-83,5%.