СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У СВІТОВІЙ ТОРГІВЛІ ПРОДОВОЛЬСТВОМ - Федотова Т. А.; Лижник Ю. Б.; Питомець М. О. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Теоретичне та практичне дослідження факторів та напрямків впливу на формування сучасних тенденцій у світовій торгівлі продовольством та напрями подолання продовольчої кризи. Зокрема, дослідження проблематики продовольчої безпеки та напрямів подолання продовольчої кризи в України. Методи. Задля досягнення поставленої мети було використано методи: описовий, аналітичний,аналіз і синтез, узагальнення та систематизація, індукція та дедукція, статистичний, табличний. Результати. В результаті проведеного дослідження було встановлено, що продовольство є першочерговим стратегічним товаром, пріоритетним напрямком розвитку світової економіки та міжнародної політики. Також, що за сучасних обставин проблематика світового забезпечення продовольчої безпеки в сучасному світі загострюється, головними причинами чого нестійкість кон'юнктури світового агропродовольчого ринку та кризи сільськогосподарського виробництва. Визначено, що теперішньому етапі розвитку економічної думки не існує єдиного підходу та методів розвитку світової торгівлі продовольством в процесів забезпечення продовольчої безпеки. Існує велика кількість фондів та організацій, які допомагають розвиватися світовій торгівлі продовольством, завдяки чому з деякою успішністю стабілізують стан світової продовольчої безпеки, надаючи рекомендації та методи подолання продовольчої кризи, найсуттєвіший вклад внесла «Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО)». Визначено перелік країн, що є найбільш впливовими та вагомими світовими експортерами продовольства. За результатами аналізу статистичних даних встановлено, що Україна також виступала до подій лютого 2022 року впливовим учасником міжнародного продовольчого ринку, але через ці події втратила обсяги з певних позицій продовольства. В цілому на міжнародному продовольчому ринку виявлена тенденція росту обсягів виробництва продовольства та стабільне зростання цін, що останній час має стрімкий характер. Встановлено, що в 2022 році мало місце найвище зростання цін в усьому світі за останні 40 років та простежується тенденція рецесії продовольчої безпеки в світі.