ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО ТА ФУНДАМЕНТАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ УКРАЇНСЬКИХ ЕМІТЕНТІВ - Лижник Ю. Б.; Федотова Т. А. (Торгівля і ринок України, 2024)
Мета. Метою статті є дослідити специфічні особливості функціонування українського ринку цінних паперів зокрема його біржового сектору, окреслити його основні відмінності від світових фондових ринків, визначити особливості застосування інструментарію технічного і фундаментального аналізу цінних паперів до акцій українських емітентів та оцінити стан українського фондового ринку в умовах війни. Методи. Під час проведеного дослідження було використано наступні методи: діалектичний метод пізнання процесів і явищ (для аналізу особливостей та стану розвитку фондового ринку України); графічний (для відображення тенденцій зміни біржових індексів); методи технічного аналізу (побудову MACD-гістограм; побудову Price Oscillator (OSC); розрахунок індексу відносної сили RSI) та фундаментального аналізу (багатофакторне прогнозування ціни акції); абстрактно-логічний метод (для формування результуючих висновків дослідження). Результати. В результаті проведеного дослідження особливостей функціонування українського ринку цінних паперів зокрема його біржового сектору, було з’ясовано, що обсяг торгівлі акціями та похідними фондовими деривативами займає менше 2% угод від усього фондового ринку України, більша частина якого проходиться на торгівлю облігаціями, переважно на операції з облігаціями внутрішніх державних позик. Специфічна ситуація склалася на українському фондовому ринку після початку війни: були припинені котирування акцій українських емітентів та «заморожено» обидва біржові індекси. Майже півроку український фондовий ринок існував лише як ринок державних облігацій, в тому числі ринок військових облігацій. Лише з серпня 2022р. відновилися котирування акцій українських емітентів на Українській біржі. Обсяг торгівлі облігаціями зазнав зменшення через війну, але не критичного, проте обсяг торгівлі акціями українських емітентів зменшився майже в 5 разів. З урахуванням специфіки та особливостей ринку цінних паперів українських емітентів найбільш доцільно застосовувати поєднання підходів фундаментального аналізу та технічного аналізу, але в умовах зависокої волатильності фондового ринку під час війні кращі результати забезпечують саме методи технічного аналізу. Були запропоновані багатофакторні прогнозні регресійні та авторегресіні моделі для прогнозування ціни акції BAVL.